Ύπνος κάτω απ΄τά Άστρα... ή Motels

Εδώ θα αναλύσουμε τον τρόπο όπου θα ξεκουράζετε τα κοκκαλάκια σας, απλό είναι, δύο τρόποι μονάχα, κατασκηνώνοντας ή σε δωμάτιο. Για να διαλέξετε πιο απ’τά δυο αυτό εξαρτάτε από τον χαρακτήρα σας, αν έχετε μαζί μέλος από το ασθενές φύλο και τον τραπεζικό σας λογαριασμό. Και τα δυο όμως έχουν τα καλά και τα κακά τους, ας τα αναλύσουμε.

Στην Κατασκήνωση: Αν είστε ο τύπος του φυσιολάτρη, τότε δεν υπάρχει καλύτερη λύση. Στην Ευρώπη γενικά υπάρχουν θαυμάσιοι κατασκηνωτικοί χώροι με πολλές διευκολύνσεις για να κάνουν την ζωή σας ευκολότερη (ακόμα και στην Ελλάδα). Δεν έχουν τίποτε όμοιο με τα δικά μας, σ’άλλη διάσταση. Εάν είστε όμως ο αναποφάσιστος τύπος ή έχετε μαζί σας την σύντροφο σας, τότε τα πράγματα θέλουν κάπως περισσότερη σκέψη. Πρώτον, θα έχετε περισσότερες αποσκευές και θα αναγκαστήτε να πάρετε μαζί σας και κάποια επιπλέον είδη γιατί θα σας είναι αναγκαία π.χ. γκαζάκι για καφέ και όλα τα συναφή. Δεύτερον, θα έχετε συχνά στήσιμο και λύσιμο σκηνής (γύρο στα 15 λεπτά). Τρίτον, δεν θα έχετε αυτή την ζεστασία που παρέχει ένας κλειστός χώρος. Τέταρτον, οι κατασκηνωτικοί χώροι είναι λιγότεροι και θα πρέπει από πριν να γνωρίζετε που θα γίνει η διανυκτέρευση. Πέμπτον, μπορεί οι γείτονες σου να κοιμούντε αργά και εσύ να είσαι ψόφιος απ’τήν κούραση και να μην σ’αφήνουν να κοιμηθείς. Γενικά αυτά είναι τα μεγάλα εναντίον ενός που δεν είναι φανατικός της κατασκηνώσης, δεν τα λέμε όλα αυτά για να απονθαρύνουμε αλλά γνωστοποιούμε τις δυσκολίες.

Τα μεγάλα υπέρ είναι ότι βρίσκεσε στην φύση, το κόστος διαμονής είναι πολύ χαμηλό, δεν είναι όλα τόσο εύκολα αλλά είναι στο χέρι σου να τα κάνεις, το να κατασκηνώνεις π.χ. δίπλα από ένα ποταμό, είναι μια άλλη εμπειρία και τέλος, θα ρομαντζάρετε άγρια με το ταίρι σας.

Εαν τελικά ακολουθήσετε την κατασκήνωση, πρέπει η αγορές σας σε τέτοια είδη να είναι η σωστή. Αρχίζωντας από την σκηνή, πρέπει να είναι τύπου Igloo και η σωστή σε θερμοκρασίες. Αν θα πάτε κεντρική Ευρώπη τότε πρέπει να είναι αδιάβροχη και για χαμηλές θερμοκρασίες. Αν ο προορισμός σας είναι η νότια Ευρώπη και Μέση Ανατολή, τότε θα πάρετε για ψηλές θερμοκρασίες (προσέξετε να έχουν παραθυράκι και κουνουπιέρα). Το ίδιο πρέπει να γίνει και στην αγορά υπνόσακου. Τα είδη μαγειρέματος πρέπει να είναι ανοξείδωτα για να μην σκουριάζουν, μην πάρετε τα πιο φτηνά. Επιπλέον πρέπει να πάρετε και κάποια είδη φαγητού μαζί σας π.χ. κονσέρβες που δεν χρειάζοντε ψυγείο. Τα υπόλοιπα είδη τα αγοράζετε επί τόπου, οι καλοί κατασκηνωτικοί χώροι έχουν και κατάστημα τροφίμων και έτσι κάνετε και οικονομία χώρου που είναι τόσο αναγκαία. 

Με απλά λόγια, η κατασκήνωση χρειάζεται περισσότερη προεργασία, περισσότερο χώρο στην μοτοσυκλέτα, είναι από μόνη της  μια κάπως δύσκολη υπόθεση αλλά έχει πολύ πιο χαμηλό κόστος, το αίσθημα και η εμπειρία είναι πολύ πιο μεγάλα και οι θύμισες από μια κατασκήνωση σίγουρα είναι πιο έντονες. Να μην ξεχάσετε να πάρετε παντόφλες για το μπάνιο και την πιο μικρή πετσέτα μπάνιου που έχετε.

 

Σε Guest Houses:  Εδώ όλα είναι πιο κοινά αποδεκτά, πιο αρεστά αλλά πιο...πεζά θα’λέγαμε. Τι πιο κοινό από μια διανυκτέρευση σε δωμάτιο. Αλλά όμως, κι’εδώ υπάρχουν και κάποια καλούδια, η ζωή σας θα είναι πιο εύκολη π.χ. θα κάνετε το μπάνιο σας σε κλειστό χώρο δίπλα από το κρεβάτι σας, δεν θα έχετε στύσιμο & λύσιμο κάθε μέρα, δεν θα ακούτε τους γείτονες σας, δεν θα έχετε φόρτωμα επιπλέον αλλά το κόστος μεγαλύτερο.

Στην Ευρώπη βασικά, παντού θα βρείτε τόπους διαμονής. Ένα χωριό των 10 σπιτιών θα έχει στα σίγουρα και δωμάτια για διανυκτέρευση. Σε πόλης και μεγάλα χωριά, υπάρχει συνήθως και γραφείο Tourist Information. Στο γραφείο αυτό μπορείτε να κάνετε την κράτηση επιτόπου (για να μην πάτε εκεί και να μην έχει δώματιο άδειο), μπορείτε να ρωτήσετε ότι θέλετε σχετικά με τουριστικά θέματα, μπορείτε να πάρετε χάρτες και πληροφοριακό έντυπο για ότι άλλο αξιοθέατο για την περιοχή εκείνη και όχι μόνο και γενικά θα κάνει την ζωη σας ευκολότερη. Ειδικότερα, αξιοθέατα που πολλές φορές δεν μας είναι γνωστά ή που τα τουριστικά βιβλία δεν μπορούν να τα έχουν όλα, εδώ θα βρείτε τα πάντα. Γι’αυτό λοιπόν, όταν συναντήσετε ταμπέλλα που γράφει προς Tourist Information (αλλιώς ένα ί ) ακολουθάτε την πιστά, εσείς θα είσαστε οι κερδισμένοι. Σε κάποια μέρη επίσης, στην κεντρική τους πλάτεια έχουν ηλεκτρονικούς πίνακες με τα ξενοδοχεία επάνω και αναγράφοντε αυτά που έχουν άδεια δωμάτια και αυτά που είναι όλα κλειστά.

Στις πλείστες χώρες της Ευρώπης υπάρχουν τα Guest Houses, Gasthofs (Γερμανικά), Motels, Bed & Breakfast, που όλα εννοούν το ίδιο, δωμάτια. Κάποια έχουν και ενσωματωμένα αποχωρητήρια και μπάνιο σε κάθε δωμάτιο και άλλα έχουν σε κάθε όροφο, η επιλογή είναι δική σας. Τα περισσότερα από αυτά παρέχουν πρωινό (διάφορα τυριά, μαρμελάδες, μέλι, αυγό, καφέ και διάφορα είδη ψωμιών) και κάποια μπορεί να έχουν Bar και εστιατόριο. Όσο από καθαριότητα, σκίζουν. Σε κάποιες χώρες Αυστρία, Ελβετία κ.α.) υπάρχουν Φάρμες με δώματια προς ενοικίαση. Κατά πλειοψηφία η οικογένεια που διαμένει εκεί εκτελεί τα χρέη του ξενοδόχου και θα τρώτε στα σίγουρα το πιο υγειές πρωινό στον κόσμο με παρέα της μυρωδίες από τα ζωα, δίπλα στις μάντρες. Γενικά όλα αυτά τα είδη διαμονής διαχειρίζoνται από οικογένειες και πιστεύουμε ότι είναι και η καλύτερη επιλογή που θα πρέπει να κάνετε. Οι τιμές όμως πολλές φορές διαφέρουν αρκετά, αν και είναι σχεδόν το ίδιο είδος διαμονής, γι’αυτό καλά κάνετε να παίρνετε το έντυπο με τα είδη διαμονής (από το Tourist Information office) για κάποιο είδος μελέτης πριν αποφασίσετε να πάτε εκεί. Η πείρα μας, μας έδειξε ότι όσο πιο μικρό είναι, τόσο πιο ζεστό, φτηνό και φιλόξενο είναι. Τα γραφόμενα σ’αυτό το είδος διαμονής, δεν εννοούμε ότι πάντοτε θα είναι έτσι, υπάρχουν και πολλές εξαιρέσεις κάποτε γι’αυτό μην κατηγορήσετε εμας.

Στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετοί ξενώνες ακόμα και σε απομακρησμένους τόπους. Επειδή ο Ε.Ο.Τ. (όπως Κ.Ο.Τ.) δεν είναι τόσο οργανωμένος, πολλά από αυτά δεν είναι καταχωρημένα στους καταλόγους γι’αυτό μην νομίσετε ότι δεν υπάρχουν, είναι τοπικά μικρά σπίτια που προσφέρουν διαμονή και μην περιμένετε κάτι το ιδιαίτερο, κι’αυτά διοικούνται από οικογένειες και προσφέρουν περισσότερο φιλοξενία παρά υπηρεσίες. Άρα η επιείκεια εδώ είναι αναγκαία.

Εαν πάλι δεν σας ενδιαφέρει κι’αυτό το είδος διαμονής και θέλετε να πρωτοτυπήσετε, τα μοναστήρια στην Ελλάδα προσφέρουν δωρεάν διαμονή στους ταξιδιώτες σαν καλή ένδειξη «βοηθάτε αλλήλους». Εδώ σίγουρα πρέπει να είσαστε επιεικείς γιατί στα μοναστήρια, οι θαμώνες (μοναχοί), ήρθαν να ζήσουν ασκητική ζωή και όχι να κάνουν τους ξενοδόχους. Τα φαγητά το πλείστον είναι χορτοφαγικά, άρα οι κρεατοφάγοι θα κάνουν δίαιτα, και θα απολαύσετε ντόπιο κρασί δική τους παραγωγής.

Στην Μέση Ανατολή, τα τελευταία χρόνια η υποδομή για τουρισμό γίνετε όλο και πιο αξιόλογη. Θα βρείτε διαμονή εύκολα σχετικά, απλά θα χρειαστή μια επιπλέον μελέτη για το που θα μείνετε γιατί ο αριθμός τους δεν είναι τόσο μεγάλος όπως στην Ευρώπη. Ειδικότερα στην επαρχία, απλά να είσαστε ευχαριστημένοι ότι έχετε βρει κάπου για να διανυκτερεύσετε με κάποιες υπηρεσίες.

ΣΗΜ.: Τα τελευταία χρόνια βγαίνουν και πολλοί κατασκηνωτικοί χώροι ή Μοτέλς απόλυτα φιλικά για μοτοσυκλετιστές. Κάντε πρώτα ένα έλεγχο για τον προορισμό/ους σας εάν υπάρχουν και που.

Προσωπικές Εμπειρίες: Όσο αφορά το κάμπινγκ, σκεύη έχω αγοράσει και φτηνά και ακριβά. Τα φτηνά με κράτησαν 2-3 χρόνια χωρίς προβλήματα ιδιαίτερα και μπόρω να πω ότι έκαναν την δουλειά τους μια χαρά. Αρκετές φορές ξέχασα σε μια κατασκήνωση πράγματα πίσω αλλά λόγω χαμηλού κόστους δεν με ένιαξε. Πρόσφατα αγόρασα πιο καλή ποιότητας από Κίνα, δεν βρήκα καμιά σπουδαία διαφορά σ΄αυτό που κάνω αλλά και πάλι λόγω χαμηλού κόστους αγοράς δεν μια ένιαξε. Αυτό όμως που ξόδεψα χρήματα είναι στην αγορά αντίσκηνου. Πλέον κοιμάμε πολύ καλύτερα και ειδικότερα καλοκαιρινούς μήνες. Επίσης, σε μια κατασκήνωση άρχισε να βρέχει, εγώ και φίλος που είχαμε απ΄τα ακριβά αντίσκηνα δεν ξυπνήσαμε και γυρίσαμε πλευρό για να συνεχίσουμε τον ύπνο μας, οι άλλοι άρχισαν να τα μαζεύουν και να γυρεύουν τόπο για να προστατευτούν από βροχή. Συμβουλή, αν κάνετε συχνά κάμπινγκ τότε μην διστάσετε να ξοδέψετε χρήματα σε αγορές. Από Κίνα υπάρχουν πολλά είδη κατασκήνωσης σε πολύ καλές τιμές.

Όταν ταξιδεύω σε άλλες χώρες, κλείνω δωμάτια από πριν. Γιατί? Πρώτο, όταν φτάνω σε προορισμό ημέρας δεν έχω όρεξη να κάνω βόλτες να γυρεύω και να ρωτάω μέχρι να βρω αυτό που μου κάνει, είναι χρονοβόρο και κουραστικό. Δεύτερο, τα κλείνω από πριν άρα παίρνω καλύτερες τιμές. Τρίτο, τα κλείνω από ιστοσελίδες ώστε οι ιδιοκτήτες να τους καίνε τα δικά μου σχόλια για το υποστατικό τους, αυτό τους κάνει συνήθως να προσπαθούν να μου κάνουν την διαμονή καλύτερη και ευκολότερη. Τέταρτο, αφού τα έχω κλείσει από πριν, τα κάνω waypoints στο GPS άρα τα βρίσκω πολύ γρήγορα και χωρίς χάσιμο χρόνου. Ουκ ολίγες φορές ταξιδιώτες σπαταλάνε ακόμα και μέχρι 3 ώρες μέχρι να βρουν αυτό που τους ταιριάζει ή κουράζονται στο ψάξιμο με αποτέλεσμα να πληρώνουν και περισσότερα. Πέμπτο, έχω χρόνο να τα μελετήσω ώστε να βρω αυτό που ακριβώς ψάχνω. Θα μου πείτε " για ένα βράδυ είναι, πως κάνεις έτσι", κι΄όμως, μέσα απ΄τα χρόνια είδα διάφορα και έτσι προτιμώ να κάνω μια μικρή μελέτη. Βέβαια υπάρχουν και τα μείον, σ΄αυτή την περίπτωση ένα είναι... εάν τυχών που το πλάνο αλλάξει για οποιονδήποτε λόγο π.χ. μηχανική βλάβη, αρρώστια κ.λ.π. Αρρώστια μια φόρα μόνο σε ταξίδι έπαθα και ήταν σε ταξίδι που ΔΕΝ έκανα κρατήσεις, είμαι τυχερός τελικά και μια φορά που αλλάξαμε διαδρομή λόγω μη προσβασιμότητας. Εκεί πλήρωσα τελικά περισσότερα σε διαμονές.

IMG_7959_edited.jpg
Gasthof-Simony.jpg