Του Καιρού Γυρίσματα

Ο καιρός θα παίξει κι’αυτός τον δικό του ρόλο στην επιτυχία ενός ταξιδιού. Ένας καλός ταξιδίαρης μοτοσυκλετιστής πρέπει να είναι και ένας καλός μετεωρολόγος. Επίσης, δεν παίρνει τίποτα σαν δεδομένο ότι έχει σχέση με τα καιρικά φαινόμενα. Είναι άπειρες οι φορές που ακόμα και τα δελτία καιρού έχουν πέσει έξω στα προγνωστικά. Εμείς όμως πρέπει να είμαστε πάντοτε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο.

Ακόμα και αν ο προορισμός σας είναι η Ελλάδα, μπορεί εύκολα να συναντήσετε μεγάλες βροχοπτώσεις,  δυνατό αέρα και κρύο ακόμα και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ειδικότερα στην βόρειο Ελλάδα. Εάν η Ευρώπη είναι η ήπειρος του προορισμού σας, ο καλύτερος καιρός είναι οι τελευταίες ημέρες του Αυγούστου και ο Σεπτέμβρης. Ακόμα και στα ορεινά σημεία του χάρτη ισχύουν οι πιο πάνω εποχές άσε που η ανεύρεση διαμονής θα γίνετε και πολύ πιο εύκολα. Ο καιρός εκείνες τις πρώτες ημέρες του Φθινοπώρου, είναι πιο ήπιες και γλυκές. Δεν εννοούμε ότι δεν θα φάτε νερό ή κρύο, απλά αυτά τα χαρίσματα του καιρού θα είναι πιο λίγα. Ακόμα και ο Ιούλιος είναι μήνας που προσφέρετε για τουρισμό αλλά γύρω στο πρώτο δεκαπενθήμερο γιατί πιο μετά η κάθοδος τουριστών θα είναι πιο μεγάλη. Για τους λίγο πιο σκληροπυρινικούς, ο Μαίος και Ιούνιος προσφέρονται κι’αυτοί για τουρισμό αλλά σίγουρα με πιο πολύ κρύο και νεροποντές, το ίδιο ισχύει και για τον Οκτώβρη, Νοέμβριο. Τους υπόλοιπους μήνες τους αφήνω στους μουρλούς και τους αδαείς. Ακόμα και στα πεδινά οι θερμοκρασίες είναι σχεδόν απρόσιτες.

Η άλλη πλευρά του ορίζοντα, δηλαδή η Μέση Ανατολή (προσφέρετε για τουρισμό λόγω απόστασης και διαφορετικών ειδών τοπίων), δεν νομίζω ότι θα θέλατε μήνα Ιούλιο και Αύγουστο να είσαστε εκεί. Οι θερμοκρασίες κοντεύουν τους 50c υπό σκιά και ειδικά πάνω στην μοτοσυκλέτα, το αεράκι που θα σας κτυπά το πρόσωπο θα είναι σαν κούρα με λάμπες. Το κορμί σας δεν θα μπορείτε να το αφήσετε ημίγυμνο (με παντελονάκι & φανέλλα) γιατί θα σας φάνε τα έντομα και ο ήλιος αλλά και ούτε τελείως καλυμμένο γιατί λόγω υπερβολικής ζέστης θα κάνετε σάουνα εν κίνηση. Οι περιοχές αυτές αρμόζουν στους μήνες Απρίλιο, Μαίο, Ιούνιο, Οκτώβρη και Νοέμβριο. Αυτοί οι μήνες είναι οι καλύτεροι και ακόμα μπορείτε να πραγματοποιήσετε ένα τέτοιο ταξίδι γύρο στον Απρίλιο ή Νοέμβριο σαν ένα 2ο διάλειμμα διακοπών γιατί είναι και κοντά (σε μια βδομάδα βλέπεις αρκετά) και με κόστος χαμηλό.

Εδώ απλά σας εξηγούμε ότι δεν πρέπει να ξεκινήσετε ένα ταξίδι χωρίς να έχετε καμιά ιδέα τι καιρικές συνθήκες επικρατούν  στην χώρα επίσκεψης σας ή και ακόμα καλό θα ήταν να μάθετε τι περίπου θα επικρατήσει της ημέρες του ταξιδιού σας (Διαδίκτυο) για να είσαστε όσο πιο ενημερωμένοι ώστε να αντιμετωπίσετε τα καιρικά φαινόμενα καλύτερα.

Κάποιες μικρές λεπτομέρειες για να κρίνετε πιο σωστά :

  • Όταν βλέπετε μαύρα σύννεφα στον ορίζοντα και στην περιοχή επικρατεί δυνατός αέρας τότε είσαστε πολύ κοντά στην καταιγίδα ή η καταιγίδα έρχεται στο μέρος σας.

  • Εάν το μετεωρολογικό δελτίο λέει Χαμηλές Πιέσεις στην περιοχή (το σήμα L) τότε μάλλον εννοεί βροχές ή και καταιγίδες. Υψηλές πιέσεις (Η) εννοείτε το αντίθετο.

  • Θερμοκρασίες κάτω από 3 κελσίου και υπαρκτή υγρασία υπάρχει κίνδυνος πάγου.

  • Προσοχή σε ορεινές διαδρομές με πρωινή υγρασία στα κλειστά κομμάτια που δεν τα βλέπει ο ήλιος γιατί υπάρχει πιθανότητα πάγου.

  • Εάν η θερμοκρασία είναι κοντά στους μηδέν και υπάρχει πιθανότητα βροχής, αν αρχίσει να βρέχει τότε θα έχετε χιονόπτωση.