top of page

Τα Πρώτα Βήματα

 

Το πρώτο βήμα που πάντοτε πρέπει να κάνετε είναι, μερικούς μήνες πριν το καλοκαίρι (γύρω στον Μάρτη) να αποφασίσετε ποιός θα είναι ο προορισμός σας. Αν σας αρέσει η φύση και τα βουνά πρέπει να επιλέξετε χώρες που έχουν αυτά, δεν θα πάτε π.χ. Μέση Ανατολή. Πρέπει να υπολογίσετε σχεδόν ακριβώς ποιές ημερομηνίες θα λάβει σάρκα και οστά το ταξίδι σας και ο λόγος βέβαια είναι γιατί στην χώρα που θα πάτε εκείνη την εποχή, μπορεί να έχει ένα παγκόσμιο φεστιβάλ και φυσικό είναι να μην βρίσκετε εύκολα διαμονή ή και ακόμα να μην σας αρέσει η πολυκοσμία, άρα θα αλλάξετε ημερομηνίες ή προορισμό. Τελευταίο αφήνω τα καιρικά φαινόμενα, δεν θα πάτε π.χ. Καρπάθια μήνα Απρίλιο γιατί το χιόνι ακόμα καλά κρατεί. Πρέπει να ερευνήσετε τον μήνα που θα πάτε τι περίπου καιρό έχει. 

Αν ο προορισμός είναι εκτός Ευρώπης τότε καλά κάνετε να κάνετε έλεγχο μήπως και χρειάζεστε εμβολιασμούς διαφόρων τύπων. Αν χρειάζεστε κάντε τους τουλάχιστων 1 μήνα πριν αναχώρησης μπας και παρανέργειες σας βγουν. 

 

Μετά, η αγορά χάρτη και πληροφοριακού υλικού (βιβλιοπωλεία) για τον προορισμό σας είναι απαραίτητο για να μελετήσετε που θα πάτε, από που θα πάτε και γιατί να πάτε εκεί, βέβαια πλέον τα βρίσκουμε όλα απ΄το διαδύκτιο. Δηλαδή, αν σας αρέσουν τα μουσεία, τότε θα βρείτε που είναι τα πιο αξιόλογα της χώρας που θα επισκεφτήτε και θα πάτε. Αν σας αρέσουν μοναχικοί δρόμοι, τότε θα μαρκάρετε στον χάρτη σας τους πιο απόμακρους και θα οργανώσετε την διαδρομή σας έτσι ώστε να περνάτε από εκεί. Θα βάλετε πρώτα κάτω τα πράγματα που σας ενδιαφέρουν στην χώρα προς επίσκεψη και μετά θα τα προσαρμόσετε στην πιο ενδιαφέρουσα και βολική διαδρομή. Μαζί με τις πληροφορίες που θα διαβάσετε για τον προορισμό που θα πάτε, πρέπει όλα να μπουν σε μια αρμονία για να μην έχετε χάσιμο χρόνου. Οι ημέρες πρέπει να αξιοπιθούν όσο το περισσότερο γίνεται, π.χ. εγώ σαν νησιώτης χρειάζομαι περισσότερες ημέρες για να φθάσω σ’ένα προορισμό άρα ο χρόνος μου είναι πολύτιμος. Συνιστώ για αγορά χαρτών τους Ελληνικούς "ΌΡΑΜΑ", τους χρησιμοποιώ χρόνια και είμαι απόλυτα ικανοποιημένος και επίσης βρίσκεις για όλες τις χώρες. Τιμή αγοράς γύρω στα 10 ευρώ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η όλη διαδικασία επιλογής διαδρομών δεν πρέπει να γίνει σ’ένα βράδυ, προυποθέτει αρκέτες ημέρες διαβάσματος του χάρτη γιατί μέχρι να βρείτε την ιδανική διαδρομή θα σπαταλήσετε αρκετό χρόνο, έτσι θα είσαστε και πιο σίγουροι για την επιλογή που θα κάνετε. Η επιλογή δεν είναι απλό πράγμα, μπορεί να σου ξεφύγει μια σημαντική λεπτομέρεια π.χ. βλέποντας τον χάρτη είναι όλα μια επίπεδη διαδρομή, δεν είναι όμως. Πρέπει να έχουμε πάντα υπόψη μας να παρατηρούμε τις υψομετρικές διαφορές, άλλο χρόνο και απόσταση θέλεις σε μια επίπεδη διαδρομή κι’άλλο σε μια ορεινή. Μια άλλη σημαντική λεπτομέρεια στην διαδικασία επιλογής διαδρομών είναι όταν θέλετε να διασχίσετε μια περιοχή γρήγορα θα πάρετε αυτοκινητόδρομο (γιατί μπορείτε να ταξιδέψετε πιο γρήγορα και ασφαλισμένα). Η διαδρομή που επιλέξατε σαν η περιοχή που θα κάνετε τον μοτο-τουρισμό σας, πρέπει να γίνει ανάμεσα από δευτερεύοντες δρόμους ή επαρχιακούς. Μέσα σ’αυτούς τους δρόμους βρίσκονται πάντοτε οι ομορφίες μιας περιοχής, οι πιο όμορφες περιοχές, διαδρομές και τοπία είναι ανάμεσα σ’αυτούς τους δρόμους στα σίγουρα. Αν θέλετε να διασχίσετε μια περιοχή γρήγορα, μην πάρετε αυτούς τους δρόμους, είναι δρόμοι συνήθως των 80 – 100 χ.α.ω. που μόνο για τουρισμό κάνουν. Αν το ταξίδι σας θα περάσει από βουνά π.χ. οι Άλπεις, τότε πρέπει να λάβετε υπ’οψη σας τα ορεινά περάσματα. Συνήθως δεν δημιουργούν προβλήματα στους μοτοσυκλετιστές αλλά δεν παύουν να είναι επικίνδυνα και χρειάζονται προσοχή. Πρέπει να δείτε αν η διαδρομή σας περνάει από πέρασμα και αν ναι, τότε βρέστε λεπτομέριες γι’αυτά για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεως. Πολλά συνήθως κλείνουν μέσα του Φθινοπώρου μέχρι τα μέσα της Άνοιξης. Επίσης αρκετά έχουν διόδια και συνήθως τα διόδια στην Ευρώπη είναι κάπως ακριβά άρα θα τα λάβετε υπόψη σας για λόγους σωστής κοστολόγησης του ταξιδιού. Το ίδιο συμβαίνει και στους αυτοκινητόδρομους, πάντοτε όταν βλέπετε την λέξη Toll, εννοεί διόδια και... επιπλέον χρήματα.

Και σαν τελευταίο, αφήσαμε την μέτρηση του χάρτη που συνεπάγετε και των διαδρομών που θα κάνετε. Είναι ένα από τα πιο βασικά γιατί μ’αυτόν τον τρόπο θα ξέρετε αν βγάζετε την διαδρομή με τις υπάρχουσες ημέρες που έχετε για το ταξίδι σας και αν όχι, βρίσκετε άλλες και ακόμη εάν θα χρειαστείτε service. Πολλοί νομίζουν ότι είναι δύσκολο, είναι όμως τόσο απλό. Πάντοτε ένας χάρτης εκτός από την κλίμακα π.χ. 1/100, έχει και μια γραμμή που γράφει επάνω της χιλιόμετρα ή μίλια. Βάζοντας ένα μέτρο απ’εκεί που γράφει 0 μέχρι 20 km, βλέπεις πόσα εκατοστά και κάθε τόσα εκατοστά είναι τα 20, 30….km.

 

Παράδειγμα

 

0___________________20_________________30km 

0                   10                 20 miles

 

Μετρώντας την επάνω γραμμή με το μέτρο, κάθε τόσα εκατοστά της γραμμής αντιστοιχούν σε τόσα χιλιόμετρα επάνω στον χάρτη. Πάντα όμως να βάζετε και λίγα παραπάνω γιατί ο χάρτης είναι σε μια ευθεία και η διαδρομή να είναι στην πραγματικότητα με αρκετές στροφές που συνεπάγεται περισσότερα χιλιόμετρα. Επίσης υπάρχει ειδικός μετρητής που μπορείτε να τον αγοράσετε.

Οι σύγχρονοι χάρτες έχουν πάνω διάφορα στρογγυλά μαρκαρίσματα που υποδεικνύουν τις αποστάσεις μεταξύ τους. Πολλές φορές έχουν και διαφορετικά χρώματα για να δείχνουν πιο μεγάλες αποστάσεις, εσείς θα επιλέγετε πιο χρώμα/απόσταση σας βολεύει (ανοίξετε τον χάρτη κάτω για να δείτε τι λέω).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Τα καλύτερα βιβλία για να πάρετε πληροφορίες για χώρες και τοποθεσίες είναι της Michelin, Let’s Go, Lonely Planet. Σ’αυτά τα βιβλία θα βρήτε όλα όσα θα χρειαστήτε (τοπία, μουσεία, διαμονή, χρήματα, τι να προσέξετε, από που θα πάτε, που θα φάτε κ.α.), ειδικότερα οι εκδόσεις Lonely Planet θα καταλύσουν το θέμα μέχρι αηδίας. Για Ελλάδα, υπάρχουν οι Road εκδόσεις που είναι πολύ λεπτομερής, είναι οι καλύτερες τουριστικές εκδόσεις για τους μοτοσικλετιστές και όχι μόνο, θα βρείτε τα πάντα μέσα για ότι αφορά τον μοτοσυκλετιστικό τουρισμό. 

                            

Αγορά & Χρήση GPS

 

Τα τελευταία 10 χρόνια μπήκε για τα καλά στην μοτοσυκλετιστική μου ζωή και έκτοτε δεν κάνω χώρια του. Αυτό το μαραφέτι, έτσι το λέω πειραχτικά , μπόρει και έχει τις ικανότητες να σου κάνει την ζωή εύκολη μέχρι πανεύκολη ΑΛΛΑ... έχει και την ικανότητα να σου φέρει τα πάνω κάτω χωρίς δυσκολία, χρειάζεται προσοχή και μάθηση.

Ας αρχίσουμε από την αγορά πρώτα, εγώ προσωπικά χρησιμοποιώ Garmin 340 LM. Την ίδια μάρκα χρησιμοποιώ όλα αυτά τα χρόνια, υπάρχουν και άλλα άξια και καλά στην αγορά π.χ. Tom Tom. Ο λόγος που παίρνω Garmin είναι καθαρά γιατί υπάρχει υποστήριξη, μπόρω να βρω εύκολα χάρτες να το φορτώσω και η ευκολία χειρισμού του. Πληρώνω περισσότερα αλλά είμαι σίγουρος ότι το προιόν είναι αξιόπιστο 100% και επίσης βρίσκω στην αγορά πολλά αξεσουάρ για την τοποθέτηση του και την λειτουργία του.

Στην αγορά υπάρχουν και κινέζικα πολύ πιο φτηνά. Φορτώνουν χάρτες π.χ. I Go, οι οποίοι είναι πολύ καλοί και σχετικά δεν υστερούν και πολύ από Garmin. Όμως, ο χειρισμός τους είναι πολύπλοκος και δύσκολα θα πλοηγηθείτε στο μενού του. Επίσης, είδα αρκετά που παρουσίασαν διάφορα προβλήματα κυρίως στο ηλεκτρικό σύστημα και φόρτιση του. Άλλο μείον είναι η κάπως σκοτεινή οθόνη τους κυρίως οδηγώντας σε ημερήσιο φως... βέβαια όλοι κυρίως μέρα οδηγάμε και όχι βράδυ. Πιο δύσκολη είναι και το φόρτωμα διαδρομών, πρέπει να είναι σε φόρματ KML μέσου Google maps για να μπορούν να φορτωθούν. Γενικά ο χειρισμός ενός κινέζικου πρέπει να γίνετε από άτομα που έχουν καλή γνώση υπολογιστών και λογισμικών.

Οι γνωστές μάρκες έχουν και λογισμικό που φορτώνεις στον υπολογιστή, αυτό βοηθά αφάνταστα στον σχεδιασμό του ταξιδιού σας. Μπορείται να αλλάξετε, να κάνετε τροποποιήσεις και ότι άλλο θέλετε μέσω του λογισμικού αυτού και φυσικά να φορτώσετε με απόλυτη ευκολία το σχεδιασμένο σας ταξίδι και με όλα τα σημεία ενδιαφέροντος (waypoints) που εσείς κτίσατε στις διαδρομές σας. Εγώ κτίζω την διαδρομή με τα σημεία ενδιαφέροντος που εγώ δημιούργησα και επιλέγω ακόμα και τον πιο μικρό δρόμο που εγώ θέλω να περάσω... με αυτό τον τρόπο είμαι απόλυτα σίγουρος ότι οδεύω σωστά. Μπόρω να δημιουργήσω τα σημεία στάσης, ανεφοδιασμού και γενικά ότι θέλω να ονομάσω και να στιγματίσω και να είναι μέσα στην σχεδιασμένη διαδρομή ώστε να μου δίνει την ώρα άφιξης και απόστασης από το σημείο αυτό.

Πολλοί τα χρησιμοποιούν ως εξής, π.χ. βρίσκονται στο Βελιγράδι και θέλουν να πάνε Βουδαπέστη, επιλέγουν τα 2 σημεία και πάνε. Αυτός ο τρόπος γενικά κρύβει κινδύνους γιατί δεν είσαι σίγουρος εάν σε παίρνει από τον σωστό ή τον πιο κοντινό ή αυτόν που εσύ θα ήθελες δρόμο, με άλλα λόγια πας σχετικά στα τυφλά.

Προσοχή όμως, αν κάνετε κάτι λάθος στον σχεδιασμό των διαδρομών, τότε το GPS θα κάνει αυτό που του δώσατε να κάνει. Πριν προχωρήσετε σε ταξίδι μεγάλο, κάντε αρκετές διαδρομές ντόπιες για να δείτε τυχών λάθη και γενικά να κατανοήσετε πως δουλεύει το όλο θέμα.

Για Garmin κατεβάστε τον γενικό χάρτη, Basecamp αλλά όχι το version 4.7.0. γιατί η Garmin δυσκόλεψε την φόρτωση χαρτών εκτός της Garmin. Βρείτε το version 4.6.2. από εξωτερική πηγή και κατεβάστε το. Για χάρτες δωρεάν Garmin πηγαίνετε στο εικονίδιο πιο κάτω

xartis-odikos-touristikos-anadiploymenos
xartis-odikos-touristikos-anadiploymenos
8045_215498.jpg
16266234 - Copy.jpg
bottom of page